Mindfulness

Innerlijk stevig blijven staan als de wereld wiebelt

2022 09 mindfulness aan zee

Een pandemie, oorlog in Oost-Europa en een energiecrisis. Er wordt een pak onrust op ons bord geschoven. Hoe blijf je kalm wanneer de wereld rond jou dat niet is? Mindfulness kan zorgen voor een gevoel van rust, waardoor je stevig kan blijven staan wanneer de wereld wiebelt.
Avansa Oostende Westhoek organiseert dit najaar samen met Marisa Hoslet en het Centrum voor Mindful leven een reeks over mindfulness. Dichtbij het strand en het ruisen van de zee.

De wortels van Marisa Hoslet liggen in het zand van het Oostendse strand. Ze ontdekte in de stad aan zee haar liefde voor basketbal en groeide uit tot een lid van de nationale damesploeg. ‘Ik startte op mijn achtste met basket en speelde op mijn zeventiende in 1ste nationale. Maar de passie voor mijn sport kwam met een stevige portie stress en prestatiedruk. Ik voelde dat ik dicht bij mezelf moest blijven en stopmomenten inlassen. Zo kwamen meditatie, yoga en later mindfulness op mijn pad’, vertelt Marisa Hoslet.

‘Het professionele basketbal combineerde ik met een job als leerkracht en leerlingenbegeleidster. Ook daar merkte ik dat stress en psychische moeilijkheden een steeds groter probleem werden. Om me verder te verdiepen in dit onderwerp, startte ik met een Masteropleiding klinische psychologie aan de Universiteit Gent en volgde ik de opleiding tot MBSR-trainer aan het Centrum for Mindfulness in Worchester (US), opgericht door John Kabat Zinn, de grondlegger van de Mindfulness-Based Stressreductie (MBSR). Tijdens mijn thesisonderzoek toonde ik aan dat MBSR de levenskwaliteit bij CVS-patiënten verhoogt. Door mindfulness te beoefenen konden ze beter omgaan met angst, stress en depressie.

Zien wat er is
‘In recent onderzoek aan de VUB, in samenwerking met BRUCC, zagen we dat MBSR ook effect had in tijden van corona en oorlog. We zagen hoe de stressklachten van de deelnemers verminderden en hun levenskwaliteit verhoogde. MBSR gaat over de manier waarop je omgaat met stress. We leven constant in ons hoofd en onze gedachten’, vertelt Marisa Hoslet. ‘Het overgrote gedeelte van die gedachten gaan over de toekomst en het verleden. Met mindfulness richt je jouw aandacht op het heden. Je laat even alle gedachten voor straks en morgen varen en houdt je bezig met wat je nu aan het doen bent. Mindfulness verandert niets aan de omstandigheden. Het verlicht de financiële druk niet of borstelt de dreiging van corona niet weg, maar MBSR leert je wel om goed te leven in de omstandigheden zoals ze zijn. Hoe? Door rust in jezelf te vinden en zo de buitenwereld minder op je te laten drukken.
In de eerste plaats leer je halt houden. Je wordt je bewuster van hoe je leeft. Hoe functioneer ik op dit moment? Hoe loopt het en hoe voel ik me nu? Bewustwording is de eerste stap naar verandering. Een tweede stap is oefenen met meditatie en yoga. Welke gedachten waaien door mijn hoofd? Hoe voel ik me? Vandaaruit oefen je om het leven op een andere manier waar te nemen. Op die manier voeg je kwaliteit toe aan je leven en kan je meer genieten. Het is geen snelle oplossing, maar een methode en een manier van het leven te ervaren waar je elke dag op oefent.’

Mindfulness verandert niets aan de omstandigheden. Het verlicht de financiële druk niet of borstelt de dreiging van corona niet weg, maar MBSR leert je wel om goed te leven in de omstandigheden zoals ze zijn. Hoe? Door rust in jezelf te vinden en zo de buitenwereld minder op je te laten drukken.

Dichtbij de zee
Deze reeks gaat door in het zwembad Brigitte Becue, op wandelafstand van strand en zee.
‘In MSBR is de integratie van natuurelementen ook belangrijk’, zegt Marisa Hoslet. ’Mediteren is meer dan stil zitten in een geluidsdichte kamer. Het wordt zoveel rijker wanneer je de omgeving incorporeert. Helemaal als die omgeving bestaat uit het geruis van de golven, het suizen van de wind en roepende meeuwen. In deze reeks zullen heel vaak de weidsheid van het strand opzoeken voor een wandelmeditatie en yoga-oefeningen.’

Samen Veerkrachtig
‘Deze reeks start tijdens de campagne van Samen Veerkrachtig en dat is heel bewust’, zegt Caroline Deknudt, educatief medewerker van Avansa Oostende-Westhoek. ‘We willen het belang van geestelijke gezondheid en veerkracht in de kijker zetten. Deze reeks is een mooie manier om in te checken bij jezelf. Hoe werk ik aan mijn mentale veerkracht en blijf ik ook behulpzaam naar anderen. Kortom, zorg ik goed voor mezelf en de mensen rond me?’

Marisa Hoslet werkt aan de VUB en het Brussels University Consultation Center (BRUCC).
Ze heeft haar eigen praktijk Centrum voor Mindful Leven

Datum bericht do 29 september '22