Duurzaamheid

Voedselbos Oostende

groeit en bloeit

Ecoline 3

Het was een lege vlakte, maar ondertussen kunnen we bijna de eerste vruchten plukken
We sloegen de handen in elkaar met Buitengoed Oostende vzw om een Oostends voedselbos op te richten. En dat voedselbos is uitbundig aan het groeien...

In het najaar van 2022 begonnen Avansa Oostende Westhoek en met Buitengoed Oostende vzw met de aanleg van een voedselbos aan de Tuinen van Stene. Een voedselbos is een plek geïnspireerd op de opbouw van een natuurlijk bos waar je volop van kan eten. Een voedselbos bestaat uit lagen: hoge bomen (denk aan walnoten), lagere bomen, heesters en stuiken (fruitboompjes, bessen, vlierstruiken…), vaste kruiden- en groenteplanten en daarna smakelijke bodembedekkers zoals bosaardbeien. Tot slot zijn er ook nog de planten waarvan de wortel eetbaar is.

We gingen van start met een zo goed als lege vlakte – op enkele voordien aangeplante fruitbomen na – en begonnen met het tekenen van een plan. Heel wat enthousiaste vrijwilligers droomden mee. Welke bijzondere planten willen we oogsten? Gaan we voor klimmers in de fruitbomen, leggen we een wadi aan? Het plan kreeg meer en meer vorm en we staken de handen uit de mouwen tijdens de werkdagen. Van takkenwallen weven tot nestkasten bouwen, andere voedselbossen bezoeken tot aan de slag gaan met wilde planten en zelf paddenstoelen kweken. We legden al een hele weg af.

Ons voedselbos krijgt steeds meer en meer vorm en deze zomer zullen we de eerste vruchten kunnen plukken. Maar we zijn er natuurlijk nog niet…


Beeld je nu eens in dat je in een mooi, levend bos het hele jaar door van alles kan plukken, oogsten en proeven. Dat klinkt als een droom, toch?

Benieuwd hoe we het aanpakken? Volg ons verhaal

Datum bericht ma 22 mei '23