Duurzaamheid

Voedselbos in Oostende

... zoekt helpende handen

Ecoline 3

Nu is het nog een lege vlakte, maar daar komt binnenkort verandering in.
We slaan de handen in elkaar met Buitengoed Oostende vzw om een Oostends voedselbos op te richten. En daarvoor zijn nog heel wat extra handen welkom, helpende handen.

Akkers met maïs of suikerbieten kennen we allemaal wel. Eén keer per jaar wordt er geoogst en dat is het. Beeld je nu eens in dat je in een mooi, levend bos het hele jaar door van alles kan plukken, oogsten en proeven. Dat klinkt als een droom, toch?

Een voedselbos is precies zo’n droom; het is een plek geïnspireerd op de opbouw van een natuurlijk bos waar je volop van kan eten. Een voedselbos bestaat uit lagen: hoge bomen (denk aan walnoten), lagere bomen, heesters en stuiken (fruitboompjes, bessen, vlierstruiken…), vaste kruiden- en groenteplanten en daarna smakelijke bodembedekkers zoals bosaardbeien. Tot slot zijn er ook nog de planten waarvan de wortel eetbaar is.

Beeld je nu eens in dat je in een mooi, levend bos het hele jaar door van alles kan plukken, oogsten en proeven. Dat klinkt als een droom, toch?

Anders dan in de reguliere landbouw kan dit systeem op langere termijn zichzelf in stand houden. Tijdens de afgelopen droge zomer merkten heel wat voedselboseigenaars dat het in hun bos best wel meeviel met die hitte. Een voedselbos is duurzaam en bovendien fantastisch voor de biodiversiteit. Het biedt voedsel en onderdak voor tal van soorten organismen. Een voedselbos hoeft trouwens helemaal niet gigantisch groot te zijn… Het kan ook al in je achtertuin.

Avansa Oostende Westhoek en Buitengoed Oostende vzw richten samen een voedselbos op en zijn op zoek naar enthousiastelingen die mee willen timmeren aan dit Oostends ecologisch project. We tonen wat er zoal mogelijk is in zo’n voedselbos, hoe je zo’n voedselsysteem ook in je eigen tuin kan namaken, steken zelf de handen uit de mouwen… En creëren een uniek plekje in de stad.

Benieuwd hoe we het aanpakken?
Wil jij als vrijwilliger meebouwen aan dit voedselbos?

Datum bericht ma 22 mei '23