Een voedselrevolutie van boeren en burgers
De voedingsindustrie vertoont sterke gelijkenissen met de tabaksindustrie. Zeventig procent van wat in de supermarkt ligt, is ultrabewerkt: producten die mensen eerst verslaafd maken en vervolgens ziek. Voor de grote landbouw- en voedingsbedrijven is eten vooral koopwaar. Ook boeren ondervinden de gevolgen van schaalvergroting en de macht van multinationals. Daarbovenop zorgt de klimaatcrisis steeds vaker voor mislukte oogsten.
De oplossing ligt in een hernieuwde samenwerking tussen boeren en burgers. Alleen zo kunnen we uit dit moeras raken. Dit boek toont aan dat verandering mogelijk is — en noodzakelijk, zowel voor het klimaat als voor onze gezondheid.
Centraal staat de agro-ecologie en haar ‘spiraaldenken’, waarin zorg voor mens, boer en natuur de kern vormt. Het gaat om het herstellen van relaties: tussen boer en consument, tussen voeding en natuur, tussen voeding en lichaam. Het boek biedt een helder pleidooi voor een rechtvaardig en veerkrachtig landbouwsysteem dat afrekent met het idee dat de natuur een machine is. Het behandelt thema’s als het doorbreken van oude structuren, energieverslindende supermarkten tegenover korte ketens, inheemse landbouwpraktijken, en de nood aan een ware voedselrevolutie.
Deze activiteit maakt deel uit van het project Voedselbos Oostende