De Westhoek getuigt met al haar musea, begraafplaatsen en oorlogsmonumenten stilzwijgend over wat een oorlog met zich meebrengt. Het landschap van de Westhoek draagt nog altijd de diepe wonden van de ‘Groote Oorlog’. De oproep tot ‘nooit meer oorlog’ is verankerd in elk monument en grafsteen. Maar deze roep staat op vandaag sterk onder druk. Het recht van de sterkste ondermijnt op veel plekken de internationale rechtsorde en mensenrechten.
Westhoek Vredeshoek wil niet gewoon de oorlog herdenken, we willen van de Westhoek een actieve vredesregio maken.
Hoe?
Door middel van een uitgebreide vredesprogrammatie, waarbij we zowel de wakkere burgers, het middenveld, de humanitaire gemeenschap en scholen betrekken om zo onze missie ‘iedereen vredesambassadeur’ mee vorm te geven.
We kunnen niet alles oplossen, maar dat houdt ons niet tegen om ons volle gewicht in de schaal te gooien om een regio te worden die jong én oud op verschillende manieren en niveaus betrekt bij vrede.
We organiseren lezingen, workshops, debatten en Peace Labs, waar inwoners van de Westhoek samen in gesprek gaan over actuele vredesthema’s. Via inspirerende activiteiten versterken we het bewustzijn en het draagvlak voor een vreedzame samenleving. Het nationale vredescongres in 2026 wordt een hoogtepunt in deze beweging.