Oude tradities worden opnieuw beleefd

Valentine Kempynck zoekt naar manieren om de dood terug in ons leven te brengen. Om het gewoner te maken en misschien een klein beetje lichter als we het donker samen delen.

Lezing Valentine LW Boom

Valentine Kempynck zoekt naar manieren om de dood terug in ons leven te brengen. Om het bespreekbaarder te maken en misschien een klein beetje lichter als we het verdriet samen delen. In haar werk reikt zij vergeten rituelen aan om samen het donker zijn plaats te gunnen in ons dagelijkse leven. Op 7 november spreekt ze in de Bibliotheek Poperinge over haar werk.

Valentine vertaalt tradities rond sterven naar ons leven vandaag. Hoe kunnen we verdriet en donkerte met elkaar delen in ons dagelijkse leven?’

Het ‘banksje’ is zo’n voorbeeld van wat ze doet. Het groeide uit een traditie aan de Frans-Vlaamse grens. Dakwerkers verzwaarden de nok van het dak met twee bakstenen. Functioneel diende het om het dak sterker te maken, beter bestand tegen storm en wind. De storm werd verbonden met het kwaad. Omdat de bakstenen eruit zien als een klein bankje, werd het in bijgeloof een plek voor de goede geesten die de bewoners van het huis beschermden.
‘Ik zet dit oude gebruik graag verder. Met de familie maak ik met stenen van het huis zo’n 'banksje'. Dat zetten we samen op het dak als symbool dat de overledene dichtbij een plek krijgt om langs te komen en uit te rusten, dichtbij wie hem lief is.’

Iemand onderstoppen
Ik probeer manieren te ontwikkelen om het contact met de dood vanzelfsprekender te maken en vertrek graag vanuit we wat we al kennen. Wij zijn geen cultuur die rond een vuur danst maar eerder ingetogen is:
Ik maak bijvoorbeeld lijkwades (je kan in België in een kist begraven worden maar ook in een lijkwade ) uit wol waar omhelzingen op geborduurd staan. Zo kan je voor de laatste keer een overledene onderstoppen in deze lijkwade, op dezelfde manier als je iemand toedekt onder een warme deken. Een vertrouwde handeling wordt het afscheidsritueel. Een laatste omhelzing die het afscheid persoonlijk maakt en zorgt voor verbinding.

Plaats geven
‘Ik werk rond de donkerte uit het leven. Vandaag delen we die moeilijke tijden niet gemakkelijk met anderen. Want we staan zo graag in het licht en in de aandacht en delen graag via social media ons geluk maar ons verdriet is er ook. Er bestaat geen licht zonder donker.

Wil je meer info? www.valentinekempynck.com

di 7 november '23 | 19:30 - 21:304
Bibliotheek Poperinge

Datum bericht wo 25 oktober '23