‘Ik vind het fijn om te voelen dat ik van een kleine wereld in een grote wereld stap. De opleiding geeft me meer dan een goed gevoel. Ik vind het leuk om veel te mogen oefenen en nog meer te mogen praten voor een groep. Ik vind het ook leuk om andere mensen te leren kennen, steunen en helpen’, vertelt Patrick.
Patrick Covemaecker (52) woont in Poperinge, in een leefgroep van De Lovie. Hij werkt in het Dorpspunt in Beveren waar hij in de keuken helpt. Daarnaast is hij ook kruidenmeester op De Hoeve. Hij geeft aan bezoekers uitleg over de verschillende kruiden.
Patrick is één van de zeven enthousiaste deelnemers aan het traject ‘Ambassadeur voor een inclusieve samenleving’. Want wie beter dan een ervaringsdeskundige kan de samenleving overtuigen over inclusie? Over werken vanuit talent?
Iedereen heeft talenten
In de opleiding ‘Ambassadeurs voor een inclusieve samenleving’ leren mensen met een beperking zelf het woord te nemen. Iedereen heeft talenten en interesses. Het is dan ook niet meer dan evident dat iedereen de kans krijgt om die effectief in te zetten. Soms met een helpend duwtje in de rug in de vorm van workshops.
Tijdens het opleidingstraject dat startte in januari 2022 leerden de deelnemers wat inclusie wil zeggen en hoe hun verhaal past binnen dit kader. Ze leerden boeiend spreken voor een publiek en ontdekten hoe je een verhaal niet alleen duidelijk kan opbouwen, maar ook hoe je het kan tonen via foto’s of filmpjes. Ze oefenden op de zaken waarmee je rekening moet houden wanneer je voor een publiek staat. En hoe ze een groep mensen kunnen blijven boeien.
Verbinden met de brede samenleving
‘Wij moeten als samenleving af van het idee dat wij moeten spreken namens mensen met een beperking’, stelt Vanessa De Leenheer, educatief medewerkster bij Avansa Oostende-Westhoek. ‘We springen allemaal verder als we hen de juiste tools aanreiken waardoor ze zelf het woord kunnen nemen. Mensen met een beperking worden nog veel te vaak in een hokje gestoken. Ze worden gezien als een groep die het woord niet kan of mag nemen. Wel, deze opleiding toont wat er gebeurt als je hen de kans geeft om zich te verbinden met een groep en met de brede samenleving.
De goesting om zelf hun verhaal te vertellen druipt van deze groep af. Ze krijgen de vrijheid om dit te doen op de manier die hun het beste past en dat is voor elke deelnemer anders. Patrick wil mensen graag rondleiden in de moestuin, Lies en Ilse kijken er naar uit om bezoekers te gidsen in hun organisatie en Bram wil zijn levensverhaal vertellen om zo andere te overtuigen dat je altijd opnieuw uit de put omhoog kan kruipen. Stuk voor stuk zijn dit verhalen die anders niet verteld zouden worden.’
Beter en zekerder in mijn vel
‘Door mensen effectief het woord en het podium te geven, werk je op een heel praktische manier aan inclusie’, vertelt Frederik Desodt van Trapleer vzw. ‘Zo geef je handen en voeten aan het begrip en inspireer je opnieuw andere mensen.’
Patrick is alvast blij dat er mensen zijn die in hem geloven en er mee voor zorgen dat hij kan én mag bijleren. ‘Ik voel me beter in mijn vel. Ik voel me zekerder. Door mijn talent in te zetten bloei ik open. Ik ben blij dat ik zo iets kan doen en betekenen.’
Maak kennis met de zeven ambassadeurs voor een inclusieve samenleving.