Februari

Levende bib

Levende bib flyer

Beeld je eens in dat je in de bibliotheek voor éénmaal geen boek uitleent, maar een persoon. In plaats van te lezen, neem je plaats en luister je naar het verhaal van degene die tegenover jou zit. Je hoort een inspirerend verhaal of een aangrijpende getuigenis zijn over verlies, geluk, ziekte, hoop en herstel.

Wat is een Levende Bibliotheek?

In de Levende bibliotheek zijn de boeken mensen van vlees en bloed. Stuk voor stuk hebben ze vooroordelen aan de lijve ondervonden. Nu doen ze hun verhaal en helpen zo stereotypen te doorbreken. Slechtziende, een leven in armoede, bewoner van een rusthuis, ex-kankerpatiënt. Allemaal kenmerken, allemaal onderdeeltjes van identiteiten die onmiddellijk clichés oproepen. Maar achter die vooroordelen schuilen altijd echte mensen.

Elk levend boek krijgt de kans om tijdens een tête-à-tête zijn verhaal te vertellen en helpt zo om stereotypen te doorbreken. Waarom? Omdat verhalen over veerkracht krachtig en inspirerend zijn. De Levende bibliotheek maakt ruimte om kwetsbaarheid en anders-zijn bespreekbaar te maken.

Zaterdag 12 februari 2022 zaten er tussen de boekenrekken van Bib Poperinge voor het eerst ook Levende Boeken. Tientallen mensen schoven aan om een half uur te luisteren naar hun verhaal. De tijd was steevast te kort en de sfeer zat goed.

‘Ik ben moe van al het babbelen, maar voel me ook licht en warm.’
‘Het voelde goed om echt beluisterd te worden.’


De Levende bibliotheek maakte ruimte om kwetsbaarheid en anders-zijn bespreekbaar te maken. En dat bleek krachtig en inspirerend voor alle partijen.

Levende bib groepsfoto 2