In Oostende kan je op bijna elke straathoek tegen het koloniaal verleden aanlopen. Leopold II, de geschiedenis van het kolonialisme en de stad zijn nauw met elkaar verbonden. En daar bestaan veel meningen over… Met Postkoloniale blik keken we naar het verleden met een hedendaagse bril. We proberen de tijdsgeest van toen te begrijpen en zoeken welke plaats deze kan krijgen in onze maatschappij vandaag. Het project liep van 7 tot en met 12 november 2022. Samen met Stad Oostende en onze partners scherpten we de blik aan, want meer kennis zorgt voor meer wederzijds begrip en inzicht.
Yaya na Leki | Getuigenis van Moussa Don Panzou
Moussa Don Pandzou vertelde hoe je de gezamenlijke en toch eenzame strijd voor gelijkwaardigheid kan voeren. Welke gevechten kies je uit en wat offer je daarvoor op?
Congo aan zee
De Sub-Sahara-gemeenschap in Oostende stelde zich voor in beeld, woord en klank.
Inanga Jazz
De fusion van Burundese traditionele muziek, jazz en hedendaagse klassieke muziek was een feestje voor de oren.
Koninklijk museum voor Midden-Afrika
Een unieke rondleiding met als thema dekolonisatie. De nieuwe opstelling van het museum maakte indruk. Frappant om te voelen hoe de betekenis van beelden verandert als je ze in een andere context of volgorde tentoon stelt.
Congo en Kunst
Ilse Roosens, curator van Mu.ZEE gaf een rondleiding bij de werken van kunstenaar Leonard Pongo. Gevolgd door een uiteenzetting over dekolonisatie in de kunst door André Baert.
Congolees koken
Sarah Lushiki gaf haar allereerste kookworkshop. Op het menu stond Saka Saka met kip moambe en bakbananen. Tijdens het koken was er tijd voor ontmoeting, onder het genot van een glas palmwijn.
Afrikaans denken
Het zijn niet alleen de oude Grieken die denken, ook Afrika heeft zijn denkpistes. Herman Lodewyckx ging in open dialoog over een aantal quotes.