Aan het woord

Vaderen (in drukke tijden)

Hoewel je makkelijk kan struikelen over het grote vormingsaanbod dat bestaat rond opvoeden, toch is het zoeken naar een workshop op maat van vaders een beetje zoals zoeken naar een speld in een hooiberg (of een ontbrekende kinderschoen in de ochtendspits). Daar wil vaderen.be verandering in brengen, met een aanbod specifiek voor vaders.

Vaderen 1

Mohammed Mansouri (47) is vader van 3 en verbonden aan Hogeschool Odissee, gezinswetenschappen Schaarbeek.

‘We merkten dat er veel vorming bestaat rond opvoeding, maar die is vooral gericht op moeders. Wanneer vaders op zoek gaan naar informatie of websites, dan is er weinig op de markt op hun maat en gericht op hun vragen. Daarom creëerde we met enkel onderzoekers van Hogeschool Odissee de website www.vaderen.be. Het is een brede verzameling aan informatie in de vorm van video’s, podcasts en artikels. Daarnaast organiseren we workshops voor vaders en willen andere organisaties stimuleren om ook specifiek een aanbod voor vaders op te zetten.

Het is vaak zoeken….

Elk gezin is uniek en van alle gezinnen in Vlaanderen heeft een significant deel een migratiecontext. Dat brengt een andere opvoedingsstijl met zich mee. Ouders proberen bepaalde waarden en normen mee te geven en het is vaak zoeken naar een evenwicht tussen wat je wil geven en wat gegeven moet worden, binnen de context waarin men leeft.

We voelen ook de geschiedenis nog nazinderen. In het verleden was opvoeding het terrein van de vrouw, zij bleef thuis en zorgde voor de kinderen. De Industriële Revolutie zorgde ervoor dat de vrouw ging werken, maar ze nam haar opvoedingstaak altijd mee. Er was een verschuiving in taken voor de moeders, maar we zien dat die taakverschuiving niet even vlot verliep voor de vaders. Veel vaders zoeken nog hoe ze hun plek kunnen vinden in de opvoeding.

Er leven dus veel vragen rond opvoeding en we merken dat veel organisaties werken voor moeders, maar er is bij mijn weten geen aanbod gericht op vaders. Met vaderen.be willen we de vaders ook aan het woord laten. We spreken niet over de vaders, maar met hen. We willen opvoeding bekijken door de bril van de vaders en ook die blik begrijpen.

Druk, druk, druk

‘Op vrijdag 29 november 2024 geef ik de workshop ‘vaderen in drukke tijden’ in Buurthuis De Kier in Wervik. Deze workshop draait om rust vinden in de drukte. Vandaag de dag heeft iedereen een drukke agenda, de ochtend- en avondspitsen vreten energie en op het eind van de dag is iedereen op zoek naar rust, maar dat lukt niet altijd.

Deze workshop geeft vaders inzichten en tools mee zodat ze weer wat rust in zichzelf en hun gezin kunnen creëren. Verwacht geen lijstje met kant-en-klare antwoorden, dat werkt niet want ieder gezin is uniek. We luisteren naar de aanwezige vaders en gaan met elkaar in gesprek. Wat maken jullie mee? Waar liggen de pijnpunten?

Wij komen af en toe tussen om een aantal zaken mee te geven, maar we laten de vaders altijd zelf hun antwoorden formuleren. We leren hen om de thema’s met een andere bril te bekijken. Zo is de workshop is een mooie manier om even wat afstand te nemen en de situatie rustig te bekijken. En wanneer vaders dat doen, komen ze tot inzichten die echt werken voor hun gezin.’

Meer info: www.vaderen.be

Vaderen

Vaderen in drukken tijden

vr 29 november '24 | 19:30 - 21:30
Buurthuis de Kier, Gosserieslaan 4, Wervik

Datum bericht ma 30 september '24