Juli

ZomerStreken in Geluveld

Naar jaarlijkse gewoonte serveren we het vakantiegevoel in hapklare workshops en wandelingen.

P 28 pexels andre furtado 1263986

Zomer betekent dat we met Avansa vijf dagen onze tenten opslaan in de Westhoek.
Een nieuw uitzicht. Iets doen, voor de verandering eens zonder een scherm. Luisteren naar verhalen. Geïnspireerd worden door het enthousiasme van een groep. We zijn er allemaal aan toe.

Naar jaarlijkse gewoonte serveren we het vakantiegevoel in hapklare workshops en wandelingen. ZomerStreken zorgt deze zomer voor een nieuw uitzicht en misschien ook inzicht.

In juli volgen we de voetsporen van Léonie Keingiaert de Gheluvelt. Maar waarom?

P 5 Leonie 1 bewerkt 1 2

In 1921 werd Léonie Keingiaert de Gheluvelt benoemd als eerste vrouwelijke burgemeester van België. Dit jaar vieren we de 100ste verjaardag van deze mijlpaal. Léonie Keingiaert was niet alleen de eerste vrouwelijke burgemeester. Ze was een feministe, bedrijfsleidster, en weldoenster, maar ook een mysterieuze vrouw.

Na de Eerste Wereldoorlog is Geluveld een ware puinhoop, ook het 18e eeuws kasteel waar de familie Keingiaert de Gheluve al generaties lang woonde.
Jonkvrouw Léonie Keingiaert de Gheluvelt, die de oorlogsjaren had doorgebracht in Monte Carlo, keert in 1919 terug en laat veldovens oprichten voor de productie van bakstenen. Zo ontpopt ze zich tot rijke weldoener die Geluveld heropbouwt. Ook het familiale kasteel laat ze steen voor steen heropbouwen.

Dit legde haar geen windeieren, want in 1921 werd ze als lijsttrekker benoemd tot eerste vrouwelijke burgemeester van België. In de jaren 30 was ze nog een legislatuur burgemeester van Geluveld. De andere jaren zetelde ze in de gemeenteraad of was ze schepen.

Om dit te vieren en om aandacht te schenken aan belangrijke gebeurtenissen uit haar leven en haar rol als voorvechtster van feminisme en weldoener herdenkt ‘Comité Léonie’ een eeuw na haar benoeming deze ruimdenkende vrouw.

ZomerStreken slaat daarom in juli haar tenten op in Geluveld. Geïnspireerd door het honderdjarig burgemeesterschap van Leonie Keingiaert , verdiep je in verhalen over vrouwenrechten, maak je extravagante hoeden, of verfijn je je kalligrafisch geschrift.

Wat mag je verwachten?

Schema juli

Activiteiten