Mei 2021 - december 2021

Klimaattuinieren

Jouw tuin speelt een belangrijke rol in de aanpak van de klimaatverandering.

P 14 pexels daria shevtsova 1078058

Klimaatverandering is een globale problematiek. Daar heb ik als individu geen vat op.
Schoot die gedachte al eens door je hoofd? Schrap die dan maar, want recente studies wijzen er op dat Vlaamse tuinen een belangrijke rol kunnen spelen in de strijd tegen klimaatopwarming.

Privétuinen hebben een groot ecologisch potentieel, aangezien ze 8% oppervlakte van Vlaanderen innemen. Dat is bijna evenveel als het percentage bos in onze contreien. Daarom is het belangrijk om onze tuinen natuurlijk in te richten, met aandacht voor onder meer biodiversiteit, waterinfiltratie en koolstofopslag. Bovendien worden we door de klimaatverandering geconfronteerd met nieuwe uitdagingen: kurkdroge zomers en kletsnatte winters volgen elkaar op en dat vereist dan weer een evolutie naar een robuuste tuin, aangepast aan het huidige klimaat. Maar hoe pak je dat concreet en behapbaar aan?

Hoe?
Samen met Regionaal Landschap Westhoek werken we een jaar lang rond het thema klimaattuinieren. Interessante lezingen afgewisseld met bezoeken aan goede praktijken die inspireren en motiveren om zelf aan de slag te gaan.

P14 pexels binyamin mellish 169523 1

In samenwerking met

  • Regionaal Landschap Westhoek