December 2021 - juni 2024

Digimaten

Je wil een afspraak boeken bij je huisarts, maar dat moet opeens gebeuren via een onduidelijke website. Je bank sluit haar kantoor in je buurt en laat je weten dat je alle verrichtingen voortaan per computer moet doen. Je wil iets aankopen via het internet, maar je account stuurt je naar een wirwar van foutmeldingen.
Kortom, je kan wel wat hulp gebruiken in een wereld die aan een te snel tempo digitaliseert. Klinkt het je bekend in de oren? Je bent zeker niet de enige.

Daarom startte Wervik het project Digimaat. De Digimaten zijn vrijwilligers die inwoners van Wervik, Geluwe en Kruiseke helpen met praktische problemen met computer, tablet of smartphone. Lukt er iets niet met deze toestellen? Veel kans dat de Digimaten je kunnen helpen!

Het project Digimaat gaat uit van LDC De Kim, LDC De Spie, buurthuis De Kier en de bibliotheek van Wervik. Avansa Oostende-Westhoek zorgde voor de ondersteuning en de begeleiding.

Het idee is afkomstig van LDC De Kim. “Al vele jaren organiseren we samen met Avansa Oostende-Westhoek cursussen computer, tablet en smartphone voor beginners”, legt centrumleider Ilse Casteleyn van LDC De Kim uit. “Toch zijn er nog altijd heel wat mensen die moeite hebben om die toestellen in het dagelijkse leven te gebruiken. Daarom richten we een groep vrijwilligers op die mensen individueel kunnen ondersteunen. De hulp moet aanvoelen als de steun van een vriend. We noemen onze vrijwilligers daarom de Digimaten.”

Je kan langs komen zonder afspraak. Breng wel je laptop, tablet of smartphone mee.

Alle data vind je ook terug op www.wervik.be/digimaat

Zelf een Digimaat worden?

Help jij familie en vrienden graag op weg met hun smartphone, tablet of computer? Wil je hier ook andere mensen bij helpen? Kun je je hier per maand een tweetal uur voor vrij maken? Dan ben jij de man/vrouw om Digimaat te worden!

Als vrijwilliger help je mensen met veel voorkomende digitale problemen. Je hoeft geen superkennis van computers te hebben. Je gewone basiskennis is ruim voldoende om anderen te helpen. Als Digimaat help je op die manier mee om de digitale kloof te dichten.

Meer info:

• Ilse Casteleyn, centrumleider LDC De Kim | info@ldcdekim.be | 056 31 14 68
• Sabine Ameye, LDC De Spie | sabine.ameye@wzbwervik.be | 056 95 25 49

Digimaat groepsfoto

De zes Digimaten samen met de initiatiefnemers: Marc Kino, Kris Carlier (Avansa), Jan Foulon, Rosemarie Dewilde (De Kier), Daniël Goos, Ilse Casteleyn (LDC De Kim), Elsje Van Bellingen, Hilde Lecoutere (Bibliotheek), Erik Forrez en Philippe Defossez. (Foto KC)