Webinar | Franken in de Kempen

© Creative Commons

De basis voor een vroegmiddeleeuwse grootmacht

Start dinsdag 09 maart 2021
14:00 - 15:30

1 Sessie

Prijs

Standaardprijs: 5 euro
Alle tarieven

Waar Thuis
van thuis uit
Online Online

Meer info over de locatie

Begeleiding

De overwonnen Franken in de Kempen, bleken de basis te zijn voor de Merovingische grootmacht.

Onder leiding van Clovis (circa 481-511) veroverde één groep Franken het leeuwendeel van Gallië. In de loop van de vroege middeleeuwen groeide zijn Merovingische dynastie uit tot de sterkste mogendheid van West-Europa. Nochtans stond dit succes allesbehalve in de sterren geschreven. De allereerste vermeldingen van de Franken schetsen hen als plunderaars in de derde eeuw, die nooit echt een uitdaging vormden voor de veldlegers van Laat-Romeinse keizers. Het Laat-Romeinse rijk had een traditie om op veel grotere schaal brutaal terug te slaan. De wereld buiten haar grenzen behandelde ze als exploitatieruimte voor menselijke grondstoffen. Overwonnen groepen werden dan als kolonies van krijgsgevangenen binnen het rijk gevestigd om te dienen als boeren, herders of zelfs soldaten. In 358, vestigde het imperium één verslagen Frankische gemeenschap – de Saliërs - in de huidige Kempen, waar ze uiteindelijk een plaats kregen in de lokale verdediging.


Deze lezing tracht in te gaan op het buitengewone fenomeen en hoe het de kiem zou vormen voor het toekomstige succes van Clovis.

Praktisch

Dit is een online activiteit die je van thuis uit volgt via computer of tablet. Een uur voor de start krijg je de deelnamelink toegestuurd via e-mail. Door hierop te klikken sluit je automatisch aan bij de webinar. Gebruik bij voorkeur Google Chrome als browser. Dit handig stappenplannetje helpt je op weg: https://avansa-ow.be/stappenplan-webinar

De replay van deze webinar is tot 7 dagen na opname beschikbaar.

Sessies

  • dinsdag 09 maart 2021
    14:00 - 15:30
    Thuis - default

Locatie

Thuis van thuis uit
Online Online Toon op kaart

Prijs

  • Standaardprijs
    5 euro

Begeleiding

Jeroen Wijnendaele

Meer over Jeroen Wijnendaele