Vlaamse beweging en Vlaamse natievorming

© creative commons

Faits d'Hiver

Start zo 13 november '22
9:30 - 12:00

1 sessie

Prijs

Standaardprijs: € 8
Alle tarieven

Waar Bibliotheek Kortemark
Brouwersplein 3
8610 Kortemark

Meer info over de locatie(s)

Begeleiding

Het ontstaan en verdwijnen van gemeenschappen is het gevolg van een complex geheel van onbewuste en bewuste processen. De verdediging van het Nederlands in België en van de belangen van de gemeenschap die er deze taal spreekt, werd opgenomen door generaties burgers. Allemaal samen vormen ze de Vlaamse beweging, een verzamelterm voor mensen, organisaties, publicaties en instellingen die deze bekommernis gemeenschappelijk hebben, maar voor de rest sterk van elkaar kunnen verschillen. Zij voerden hun acties in de context van een permanent veranderende samenleving. De Vlaamse beweging kan niet begrepen worden buiten die context, zoals men evenmin inzicht kan hebben in de geschiedenis van België zonder de Vlaamse beweging in rekening te brengen. Het is geen voorspelbaar verhaal met een onontkoombare uitkomst. Het stond niet in de sterren geschreven dat in de 21ste eeuw een Vlaamse deelstaat met een eigen parlement en regering zou bestaan. Waarom is het zo gelopen?

Praktisch

Deze activiteit vindt plaats binnen de reeks 'Faits d'Hiver'. Tijdens de donkere wintermaanden komen we elke tweede zondag van de maand samen. De uitgenodigde sprekers behandelen een maatschappelijk actueel onderwerp, gekoppeld aan een nagesprek. Zo voorzien we jullie van stof tot nadenken, tot de lente terug in het land is.

Voor de start van de lezing geniet je van een uitgebreid, lokaal, fair trade ontbijt, klaargemaakt door ‘De Stoasje’. In de pauze wordt soep voorzien. Met honger zal je bij ons niet van tafel gaan.

Tickets via https://webshop.kortemark.be of 051 56 61 08

Sessies

 • zo 13 november '22
  9:30 - 12:00
  Bibliotheek Kortemark - Zaal niet nader gespecificeerd

Locatie(s)

 • Bibliotheek Kortemark Brouwersplein 3
  8610 Kortemark Toon op kaart

Prijs

 • Standaardprijs
  € 8

Begeleiding

Bruno De Wever

Meer over Bruno De Wever