Het leven en de brieven van Nicolaes Cleynaerts

© Creative Commons

Een uitzonderlijke Vlaming

Start za 18 juni '22
19:30 - 21:30

1 sessie

Prijs

Standaardprijs: € 5
Alle tarieven

Waar OC De Schaperye
Steenovenstraat 86
8400 Oostende

Meer info over de locatie(s)

Begeleiding

Nicolaes Cleynaerts (1493-1542) was een uitzonderlijke man. Hij klom van eenvoudige komaf op tot een van de belangrijkste geleerden uit zijn tijd. Hij doceerde in Leuven, Parijs, Salamanca en Braga. Hij was een tijdlang bibliothecaris van de zoon van Columbus, maar veel belangrijker was dat hij zichzelf Arabisch bijbracht en vervolgens in 1540 naar Fez, in Marokko, reisde om daar de Islam nader te bestuderen. Zo wou jij het Christendom en de Islam met elkaar verzoenen. Door toedoen van de Portugese consul viel hij echter in ongenade. Hals over kop vluchtte hij naar Granada, waar hij stierf in bitterheid en armoede.

Een zestigtal van zijn brieven zijn bewaard en ze blijven van onschatbare waarde voor de geschiedenis van zijn tijd. Tot voor kort waren deze brieven alleen voor specialisten toegankelijk, maar dankzij de recente vertaling van Joris Tulkens en Jan Papy zijn ze nu ook voor het grote publiek toegankelijk.

In deze lezing laat Joris Tulkens ons deelnemen aan het leven, de omzwervingen, en het geestelijk avontuur van deze zeer uitzonderlijke man.

Praktisch

Vanaf 19 u. zijn er al een aantal mensen aanwezig om samen gezellig iets te drinken nadien is er ook mogelijkheid tot ontmoeting.

Sessies

 • za 18 juni '22
  19:30 - 21:30
  OC De Schaperye - Zaal niet nader gespecificeerd

Locatie(s)

Prijs

 • Standaardprijs
  € 5
 • UiTPAS kansentarief
  € 1

Begeleiding

Joris Tulkens

Meer over Joris Tulkens

Meer zoals dit

Deze activiteit maakt deel uit van het project Diagonaal