Het begraven slagveld

© creative commons

Een archeologische kijk op WOI in de Westhoek | Speuren naar Erfgoed

Start za 11 juni '22
14:30 - 15:45

1 sessie

Prijs

Standaardprijs: € 0
Alle tarieven

Waar The Peace Village - Vredesdorp
Nieuwkerkestraat 9
8957 Mesen/Messines

Meer info over de locatie(s)

Begeleiding

In 2022 wordt de archeologie van de Eerste Wereldoorlog 20 jaar oud. In deze korte tijd groeide de slagveldarcheologie uit tot een volwaardige discipline binnen de archeologische wereld. De eerste 10 jaar gebeurde het onderzoek nog hoofdzakelijk door de Vlaamse overheid, daarna namen de archeologische bedrijven het werk over, waarbij vaak dezelfde gepassioneerde WO I-archeologen de opgraving uitvoerden.

Simon Verdegem is één van hen. HIj voerde in 2012 één van de eerste grote WO I-onderzoeken uit in Mesen. Rondom de stad werd een riolering aangelegd en zo kon een doorsnede door het frontlandschap worden opgegraven. Enkele jaren later deed hij nog zo’n doorsnede bij het gigantische Fluxysproject tussen Roesbrugge en Maldegem.

Tijdens deze lezing geeft Simon Verdegem een overzicht over de slagveldarcheologie in de Westhoek. Naast de toelichting rond de grote archeologische opgravingen komen ook de onderzoeksprojecten naar de evolutie van loopgraafstructuren of de omgang met vondsten van stoffelijke resten aan bod.

Sessies

 • za 11 juni '22
  14:30 - 15:45
  The Peace Village - Vredesdorp - Zaal niet nader gespecificeerd

Locatie(s)

 • The Peace Village - Vredesdorp Nieuwkerkestraat 9
  8957 Mesen/Messines Toon op kaart

Prijs

 • Standaardprijs
  € 0

Begeleiding

Simon Verdegem

Meer over Simon Verdegem

In samenwerking met