Geraas en geruis | een pleidooi voor imperfectie

© Houtekiet

Faits d'Hiver

Start zo 15 januari '23
9:30 - 12:00

1 sessie

Prijs

Standaardprijs: € 8
Alle tarieven

Waar Bibliotheek Kortemark
Brouwersplein 3
8610 Kortemark

Meer info over de locatie(s)

Begeleiding

Jean Paul Van Bendegem heeft het over zijn recentste boek 'Geraas en geruis'. We willen het graag perfect hebben, maar dat lijkt nooit te lukken. Altijd mankeert er iets. Altijd net niet. Altijd? Werkelijk? Dat is de stelling van dit boek: inderdaad altijd, werkelijk!

Het geraas verwijst naar ons zo gebrekkig spreken over de wereld, het geruis naar de voortdurende verstoorde wereld zelf. Maar een stelling vraagt om bewijsmateriaal, een opdracht die evident niet perfect uit te voeren is. Dus is het allemaal netjes geordend in dit boek? Ik vrees van niet. Is het een persoonlijk verhaal? Ja, dat zeker. Is het een academisch betoog? Dat ook, bij momenten, waar de onvermijdelijke entropie en het nefaste micromanagement ter sprake komen. Maar je krijgt ook een geleid bezoek aan de bibliotheek van Babel aangeboden, een zot verhaal over oneindigheid, een persoonlijk gekleurde reflectie over wolken en een boeiende saga van het schilderen van een garagevloer. Vloer klaar, boek klaar, dat was het idee, bijna, net niet. Wat te bewijzen viel.

Praktisch

Deze activiteit vindt plaats binnen de reeks 'Faits d'Hiver'. Tijdens de donkere wintermaanden komen we elke tweede (dit keer uitzonderlijk derde) zondag van de maand samen. De uitgenodigde sprekers behandelen een maatschappelijk actueel onderwerp, gekoppeld aan een nagesprek. Zo voorzien we jullie van stof tot nadenken, tot de lente terug in het land is. Voor de start van de lezing geniet je van een uitgebreid, lokaal, fair trade ontbijt, klaargemaakt door ‘De Stoasje’. In de pauze wordt soep voorzien. Met honger zal je bij ons niet van tafel gaan. Tickets via https://webshop.kortemark.be of 051 56 61 08

Sessies

 • zo 15 januari '23
  9:30 - 12:00
  Bibliotheek Kortemark - Zaal niet nader gespecificeerd

Locatie(s)

 • Bibliotheek Kortemark Brouwersplein 3
  8610 Kortemark Toon op kaart

Prijs

 • Standaardprijs
  € 8

Begeleiding

Jean Paul Van Bendegem

Jean Paul VAN BENDEGEM, geboren te Gent op 28 maart 1953 is licentiaat in de wiskun­de en doctor in…
Meer over Jean Paul Van Bendegem

In samenwerking met

 • Cultuurdienst Kortemark
 • De Stoasje - Stationshub Kortemark
 • Bibliotheek Kortemark