De werkelijkheid achter het Nieuwe Testament

© Brett Jordan | Pexels

Start di 29 maart '22
19:30 - 21:30

1 sessie

Prijs

Standaardprijs: € 5
Alle tarieven

Waar Bibliotheek Ieper
Weverijstraat 9
8900 Ieper

Meer info over de locatie(s)

Begeleiding

Een nieuw licht op Bijbelse verhalen.

Het Nieuwe Testament heeft de westerse samenleving en cultuur diepgaand beïnvloed, maar wat weten we er eigenlijk over? Twee bijbelkenners geven hun visie en gaan in gesprek met elkaar en met het publiek.

Willie van Peer zoekt antwoorden op vragen als: wie was Jezus en hoe evolueerde hij tot (zoon van) God? Vormden de vier evangelisten wel betrouwbare getuigen? Vanwaar de ongerijmdheden en contradicties in het Nieuwe Testament?

Hans Debel gaat dieper in op de teksten van het Nieuwe Testament zelf en de literatuur die zich errond ontwikkelde. Met welke bedoeling werd elk evangelie geschreven? Hoe zette deze dynamiek zich verder in andere teksten die uiteindelijk niet in de Bijbel werden opgenomen? En hoe kwam de canon van het Nieuwe Testament nu eigenlijk tot stand?


Prof. Willie van Peer studeerde filologie in Antwerpen en Leuven en promoveerde aan de universiteit van Lancaster. Hij doceerde tekst- en literatuurwetenschap aan de universiteiten van Tilburg en Utrecht en is professor aan de Ludwig Maximilian Universiteit in München. Ook is hij Fellow voor het leven aan Clare Hall, Cambridge University. Zijn onderzoek richt zich op de nauwe samenhang tussen taal, verhalen, mythen en culturen vanuit vergelijkend perspectief. In 2019 publiceerde hij het boek ‘Niet te geloven: de werkelijkheid achter het Nieuwe Testament’.


Dr. Hans Debel studeerde theologie in Leuven, waar hij promoveerde op een proefschrift over de Dode Zeerollen en de oudtestamentische tekstkritiek. Hij deed er als postdoctoraal onderzoeker verder onderzoek naar het Oude Testament en werkte als stafmedewerker theologische studies aan het Grootseminarie van Brugge. Thans is hij directeur van de secundaire school Heilige Familie in Ieper, doceert daarnaast verschillende oudtestamentische vakken aan het Instituut voor Theologie en Pastoraal (Brugge) en het Hoger Diocesaan Godsdienstinstituut (Gent), en is lid van de stuurgroep van de Vlaamse Bijbelstichting.

Sessies

 • di 29 maart '22
  19:30 - 21:30
  Bibliotheek Ieper - Default

Locatie(s)

Prijs

 • Standaardprijs
  € 5
 • UiTPAS kansentarief
  € 1

Begeleiding

Willie Van Peer

Willie van Peer studeerde Germaanse Filologie in Leuven en doctoreerde in de Linguïstiek aan…
Meer over Willie Van Peer

In samenwerking met