Dames voor Darwin

© Creative Commons

Over feminisme en evolutietheorie 2022.2

Start do 12 mei '22
19:30 - 21:30

1 sessie

Prijs

Standaardprijs: € 0
Alle tarieven

Waar Bibliotheek Oostende
Wellingtonstraat 17
8400 Oostende

Meer info over de locatie(s)

Begeleiding

Sommige feministen hebben het niet altijd begrepen op biologie. Maar zouden we toch niet beter mee rekening houden als we inzicht willen krijgen in zaken als de genderkloof op de arbeidsmarkt, de oorzaken van seksueel geweld of het ontstaan van patriarchale maatschappijen?

Volgens schrijfster en columniste Griet Vandermassen hebben feministen het niet altijd begrepen op biologie. Velen verzetten zich zelfs actief tegen een biologisch geïnformeerde kijk op de seksen. Het bewijs is nochtans overweldigend dat veel sekseverschillen in psychologie en gedrag niet alleen aan onze opvoeding en cultuur liggen. Ze zijn een voorspelbaar gevolg van vele miljoenen jaren evolutie door natuurlijke en seksuele selectie. Griet Vandermassen pleit er dan ook voor om hier rekening mee te houden, als we nadenken over de genderkloof op de arbeidsmarkt, de oorzaken van seksueel geweld of het ontstaan van patriarchale maatschappijen.

Vandermassen vraagt zich af waarom die biologische kennis zo moeilijk doordringt. Want een biologisch geïnformeerd feminisme zou volgens haar niet alleen wetenschappelijk veel sterker staan, het zou ook veel meer mensen aanspreken.

Praktisch

Griet Vandermassen is schrijfster van het boek 'Dames voor Darwin', en is columniste voor De Standaard.
Deze lezing maakt deel uit van een tweeluik over feminisme, in maart 2022 kwam ook Saskia De Coster haar visie op dit thema geven.

Sessies

 • do 12 mei '22
  19:30 - 21:30
  Bibliotheek Oostende - Default

Locatie(s)

 • Bibliotheek Oostende Wellingtonstraat 17
  8400 Oostende Toon op kaart

Prijs

 • Gratis
  € 0
 • Standaardprijs
  € 0

Begeleiding

Griet Vandermassen

Meer over Griet Vandermassen

In samenwerking met

 • Bibliotheek Oostende