Gouden pioniers

© Trui Hanoulle

Over baanbrekende vrouwen en meisjes

Start do 7 maart '24
19:00 - 21:00

1 sessie

Prijs

Standaardprijs: € 8
Alle tarieven

Waar Bibliotheek Wervik
Sint-Pol 3
8940 Wervik

Meer info over de locatie(s)

Begeleiding

In Dhaka, hoofdstad van Bangladesh, is openbaar vervoer voor vrouwen ronduit gevaarlijk. Dan maar op scooters. En er ineens een motorclub van maken. Een iconisch racer uit de jaren vijftig in Duitsland wordt ongewild de inspiratie voor een seksistische kaskraker. Decennialang weigert ze interviews, en sowieso weet niemand of ze nog in leven is. Al meer dan 600 jaar zijn er gondoliere's in Venetië, een strak gereglementeerde stiel die doorgegeven wordt van vader op zoon. Tot de dochters hun plek opeisen. Een twaalfjarig meisje surft in een afgelegen ruige streek tegen de Pakistaanse grens. Haar ambitie: internationaal kampioen worden en anders dokter. In een dorp diep in het binnenland van Papoea-Nieuw-Guinea wordt een lange Britse ingewijd als man voor haar onwaarschijnlijke moed. In haar eentje heeft ze de woeste Sepik-rivier afgepeddeld. Dagelijks fietst een olijk Italiaans meisje voorbij een nazi wachtpost. Verborgen in haar mand zitten geheime berichten, voedsel en wapens voor het verzet. Het meisje is recent honderd geworden. Vrouwen brengen ongeluk op vissersboten en op zee in het algemeen. Zo denkt men erover in België en Nederland, maar in Japan zijn er wel een handvol vrouwelijke vissers. Yazd in Iran is een stad die er prat op gaat al honderd jaar fietsgeschiedenis te hebben. Voor en door mannen weliswaar. Een vrouwenfietsclub bepleit —met hun fietshelmen op— een zaak tegen hen voor het gerecht.


Overal ter wereld worden meisjes en vrouwen kort gehouden, door intimidaties, vooroordelen, tradities, verbiedende wetten of ronduit met geweld. In hun strijd voor onafhankelijkheid gebruiken tal van moedige, creatieve vrouwen specifieke voertuigen waarmee ze gender-stereotypen uitdagen, hun samenleving veranderen en inspirerende rolmodellen worden voor ons allemaal.

In beeld en verhaal zal Trui Hanoulle de levens schetsen van een aantal van hen, en zal daarbij ook iets dieper ingaan op de bikkelharde strijd voor basismensenrechten in Iran waarin vrouwen én meisjes het voortouw nemen.

Sessies

 • do 7 maart '24
  19:00 - 21:00
  Bibliotheek Wervik - Zaal niet nader gespecificeerd

Locatie(s)

Prijs

 • Standaardprijs
  € 8
 • UiTPAS kansentarief
  € 1,6

Begeleiding

Trui Hanoulle

Fotografe en journaliste Trui Hanoulle reisde (en reist), vaak op haar motor, over verschillende…
Meer over Trui Hanoulle