Alphonse Jaecques de Dixmude

© Creative Commons

Historische interpretatie van een omstreden figuur

Start do 28 oktober '21
19:30 - 21:00

1 sessie

Prijs

Standaardprijs: € 5
Alle tarieven

Waar Ten Patershove
M. Doolaeghestraat 2A
8600 Diksmuide

Meer info over de locatie(s)

Begeleiding

Alphonse Jacques de Dixmude (1858-1928) is de man achter het veelbesproken standbeeld op de Grote Markt van Diksmuide. Maar zijn verhaal reikt verder dan de schaduw van de kerktoren. Alphonse Jacques de Dixmude staat op het voorplan tijdens twee belangrijke episodes in de geschiedenis van het jonge België: de inrichting en exploitatie van Leopold II’s Onafhankelijke Congostaat (1885-1908) en de Eerste Wereldoorlog (1914-1918). Ondanks die indrukwekkende en lange carrière draagt zijn naam, tot ver buiten de landsgrenzen, nog steeds een negatieve bijklank.


Marjan Dewulf volgde Alphonse Jacques de Dixmude van aan de oevers van het Tanganyikameer in een vergeten antislavernij-oorlog tot aan de rubberwingebieden van Lac Leopold II in de klamme Congolese brousse. In de zoektocht naar het ontstaan van Jacques de Dixmude’s negatieve reputatie worden feiten zorgvuldig van fictie gescheiden.

In deze lezing schetst ze het boeiende parcours van een opmerkelijke figuur in de vaderlandse geschiedenis. Brandend actuele thema’s als dekolonisatie, omstreden erfgoed en raciale ongelijkheid worden hierbij niet geschuwd.

Praktisch

Marjan Dewulf (°1980, Roeselare) is Master in de Kunstwetenschappen met een uitgesproken passie voor geschiedenis. In 2016 publiceerde ze samen met André Gysel Alphonse Jacques de Dixmude - Historische interpretatie van een omstreden figuur.

Sessies

 • do 28 oktober '21
  19:30 - 21:00
  Ten Patershove - Default

Locatie(s)

 • Ten Patershove M. Doolaeghestraat 2A
  8600 Diksmuide Toon op kaart

Prijs

 • Standaardprijs
  € 5
 • UiTPAS kansentarief
  € 1

Begeleiding

Marjan Dewulf

Marjan Dewulf (°1980, Roeselare) is Master in de Kunstwetenschappen met een uitgesproken passie…
Meer over Marjan Dewulf

Meer zoals dit

Deze activiteit maakt deel uit van het project De erfenis van Leopold II