Afghanistan

© creative commons

Start vr 10 juni '22
14:00 - 16:00

1 sessie

Prijs

Standaardprijs: € 2,5
Alle tarieven

Waar OC De Schelpe
Elisabethlaan 32
8400 Oostende

Meer info over de locatie(s)

Begeleiding

Na twintig jaar oorlog en bezetting controleren de Taliban opnieuw het grootste deel van Afghanistan. De geschiedenis herhaalt zich: grootmachten bijten al twee eeuwen steevast hun tanden stuk op Afghanistan. De nederlaag van de VS en de NAVO stond in de sterren geschreven. Jarenlang kregen we te horen dat de democratisering en heropbouw van Afghanistan vlot verliepen. In werkelijkheid hielden miljarden dollars een corrupt systeem in stand, heerste grote politieke ontevredenheid en was de NAVO-aanwezigheid vooral ook een geopolitiek gegeven.

België was van meet af aan actief betrokken bij de NAVO-operaties in het land, waarbij opeenvolgende regeringen beweerden dat de militaire aanwezigheid zorgde voor veiligheid en vooruitgang. In deze lezing bespreekt Ludo De Brabander de bezetting van Afghanistan door de VS en de NAVO (met de rol van België) en duidt hij de impact op land en bevolking vandaag.

Praktisch

Ludo De Brabander is een Belgisch vredesactivist, opiniemaker en woordvoerder van Vrede vzw. Hij publiceert geregeld in Uitpers, De Wereld Morgen, Knack en andere publicaties. Hij is auteur van diverse boeken als ‘Weg van Oorlog’, ‘Het Koerdisch Utopia’, ‘Oorlog zonder grenzen’ en ‘Als de NAVO de passie preekt’.

Sessies

 • vr 10 juni '22
  14:00 - 16:00
  OC De Schelpe - Zaal niet nader gespecificeerd

Locatie(s)

Prijs

 • Standaardprijs
  € 2,5
 • UiTPAS kansentarief
  € 0,5

Begeleiding

Ludo De Brabander

Ludo De Brabander is woordvoerder van Vrede vzw. Hij schrijft voor verschillende publicaties over…
Meer over Ludo De Brabander